Властите взимат извънредни мерки за сигурност преди утрешния протест, заради сигнали за провокации

Хаос по пътищата във Великобритания и Испания и арести в Белгия. Протестът на жълтите жилетки срещу повишението на данъка върху горивата във Франция се разпространи и в съседните страни.

30 демонстранти от протестното движение "Жълти жилетки" бяха арестувани в белгийската провинция Ено, където опитаха да блокират магистрала, а местните власти обявиха извънредно положение.

На основния път през Пиринеите, свързващ Испания и Франция се образуваха 11-километрови задръствания, а испанското външно министерство излезе с позиция, че протестите блокират свободното движение на стоки в Евросъюза.

"Ще прекараме нощта тук, за да покажем, че всички сме заедно и ще останем до края. Тук ще сме всяка нощ”, каза Микаел Ноел.

Утре демонстрантите ще блокират столицата Париж. Първоначално протестът беше планиран само за един ден миналия уикенд, но постепенно се превърна в изблик на гняв срещу Еманюел Макрон, наричан от демонстрантите "президентът на богатите".

"Не става въпрос за цени на горивата, а за данъците като цяло. Облагат ни за всичко. Ако погледнете заплатата си от преди 10 години, изкарвахме повече. Двойка на минимални заплати от малко над 2 хиляди евро не може да оцелее сега. Парите свършват в началото на месеца, а имат малки деца, не могат да ги нахранят, не могат дори на кино да отидат - 9 евро струва”, обясни Мика от движението "Жълти жилетки"

Президентът Макрон посрещна хладнокръвно гнева на хората и предупреди да не се поддават на лъжи и манипулации.

"Ако от едната страна имате хора, които  обясняват, че може да има повече държавни работни места и ниски данъци, мога да кажа само едно на френския народ: някой ви лъже и ви манипулира”, коментира Еманюел Макрон.

Демонстрациите не следват обичайния за Франция модел на протести, организирани от партийни или профсъюзни лидери. "Жълтите жилетки" нямат йерархия, а структурата им прилича повече на движенията Окупирай от времето на финансовата криза. Повече протестиращи са с дясноориентирани политически възгледи. Френски медии съобщават, че демонстрантите са скандирали расистки и хомофобски слогани.

"Очевидно, френския крайнодесен Национален фронт може да се надява да извлече най-много от протестите. За първи път преди няколко седмици проучванията на общественото мнение показват, че Националния фронт печели повече подкрепа за сметка на движението на Макрон "Република, напред!", коментира Фредерки Даби, анализатор от Френския институт за обществено мнение.

Френските власти предприемат извънредни мерки за сигурност преди утрешния протест, заради сигнали за планирани провокации.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.