Има ли изолатори за възрастни с тежки увреждания в селище Качулка?

Домът за психично болни в селище Качулка е посочен в доклада на Комитета срещу изтезанията на Съвета на Европа като едно от двете места с най-фрапиращи нарушения, според проверяващите. Заключението в доклада е, че са намерени изолатори за хора.

Домът в селище Качулка е най-големият у нас, който приютява хора с умствена изостаналост и с тежки увреждания.

“Миролюба Бенатова представя“: Изтезавани ли са хората в домовете за психично болни?

„Там има 240 мъже и жени с психика на малки деца, които би трябвало да не са там. Според разпоредбите на Европейския съюз трябва да има защитени жилища, услуги в общността. Неща на хартия, много хубаво написани! А докъде сме стигнали – Качулка показва много ясно”, коментира журналистът на NOVA Миролюба Бенатова.

„Там са изхвърлените хора на България. Това са онези мъже и жени, които нямат своите „кресливи жени” за майки, които да се борят за техните права, които да са избрали да ги гледат вкъщи, които да са избрали да ги обичат като човешки същества. Това са едни излишни хора, които сме свикнали да не виждаме, искаме да не виждаме и никой не ни е научил как да се грижим за тях. По времето на Социализма са живели при още по-чудовищни условия. За 30 години стигнахме дотам, да знаем, че ги има, а хората, които се грижат за тях, да знаят, че е редно да са облечени, нахранени и да не бъдат бити”, разказва още Миролюба Бенатова.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.