Правосъдният министър свиква съвещание заради килията на Иванчева

Няма ВИП арестанти. Така правосъдният министър Цецка Цачева отговори на въпрос на NOVA дали са нарушени човешките права на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Омбудсманът Мая Манолова показа снимки от килията им в ареста. Министърът уточни, че всички временно задържани лица се третират еднакво, а стандартите за големината на килиите и санитарните възли в тях са спазени. Цачева свиква и съвещание, на което е поканила и Манолова.

В КИЛИЯТА НА ИВАНЧЕВА: В какви условия чака присъдата си бившата кметица?

„Всички задържани в ареста се третират еднакво и няма ВИП арестанти. Аз не мисля, че има неравнопоставеност спрямо останалите лица, които са там.  Наличието на 4 кв.м, течаща вода, санитарни възли, пряка светлина, отопление са изпълнени. Друг е въпросът, че всички знаем кога е строена сградата на Софийския затвор и какви са възможностите за ефективен ремонт. За конкретните килии искам да кажа, че от две стари килии е обособена една с площ 16 кв.м. Има вътрешен санитарен възел, в действителност стряскащ вид, но в колко български домове санитарният възел все още е в двора”, коментира Цачева.

Междувременно 11 съдии от Специализирания апелативен съд изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет по казуса "Иванчева". В него те се оплакват от проверката, която Върховният касационен съд разпореди, след като един съдебен състав пусна Иванчева под домашен арест, а веднага след това следващата инстанция я върна в ареста. Спецсъдиите определят проверката като институционален натиск и искат от Висшия съдебен съвет да се произнесе дали тя е правомерна и допустима.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.