Вижте какво разказа потърпевшият

В "Къси разкази" Мария Йотова разказва за мъж, лежал невинен година и половина в затвора. А след това е осъден да плати разноските по делото. В абсурдния казус хранителна добавка е обявена за амфетамин. Въпреки че лабораторията вече е с отнет сертификат, мъжът ще трябва да плати и грешната експертиза, която го изпраща зад решетките. Неговият адвокат се е усъмнил в странната експертиза.

„Имам проблеми с алкохола от много малък. После започнах лечение. След дълга ремисия започнах отново. В Стара Загора съм влезнал в аптека и съм поискал спирт, за да пия. Бил съм много настоятелен. Нищо не си спомням. Аптекарката е извикала полицията и са ме прибрали. Казаха ми, че при изследването е излезнало, че съм употребил амфетамин, кокаин,  хероин и метамфетамин. Казаха, че съм ги носил тези наркотици. Хванаха ме само с малко трева”, разказа Мариян Иванов. Той сподели, че пуши от време на време марихуана, за да не пие, но не взима друго.

„Къси разкази”: Полицаят и плачещото момиче – историята на една снимка (ВИДЕО)

„Задържаха ме. Грозяха ме 3 години затвор. Условията в килията бяха ужасни. Нямаше тоалетна, само кофа. Няма достъп до слънчева светлина. 7 месеца почти не бях виждал светлина. В моята килия имаше трима души, който са извършили убийство”, разказа още Мариян Иванов.

Адвокатът на Мариян Лъчезар Босаков заяви, че най-накрая е било установено, че въпросното вещество, всъщност е хранителна добавка и е съвсем законно. „Оказа се, че химическата структура на фенилетиламина и амфетамина е сходна, но не е същата. Самата лаборатория не разполага с необходимата технология, за да направи точна експертиза. В нормалната съдебна практика за такова количество марихуана никой няма да му образува дело. В София дори да бъде заловен човек с наркотично вещество до 30 лв изобщо не се занимават с него”, допълни той.

„Фенилетиламинът подобрява настроението. Съдържа се в шоколада и червеното вино. Взех го, защото като пия и ме гонят депресии. Много по-късно се сетих, че може да е това. Никой не се извини за грешката”, каза още Мариян.

Повече за случая гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.