Над 200 арестувани за протестите във Франция отиват на съд, обяви френският министър на правосъдието

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който веднага, след като се върна в страната от срещата на Г-20 в Аржентина, се запозна с пораженията по Триумфалната арка в Париж, проведе спешна среща с премиера и министрите на вътрешните работи и на околната среда. 

ПОРАЖЕНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА И КАКВО ОСТАНА СЛЕД НЕГО - ТУК

На нея той се закани, че отговорните за насилието и щетите ще заплатят за своите действия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

По данни на полицията по време на вчерашния протест на "жълтите жилетки" срещу повишаването на данъците и разходите за живот в столицата са били ранени 113 човека и са извършени 412 ареста.

Демонстрантите палеха автомобили, чупеха витрини, преобръщаха заграждения и се биеха с полицаи по големите булеварди. Сред ранените са 23-ма полицаи. 

Погром в Париж след протеста (ВИДЕО+СНИМКИ)

След като се поклони пред Гроба на Незнайния воин под Триумфалната арка, Макрон обходи близкия булевард с унищожени автомобили, изпочупени прозорци и разграбени магазини. Той се срещна с пожарникари, полицаи и ресторантьори. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

БУНТ В ПАРИЖ: Сблъсъци и ранени на протеста на "жълтите жилетки" (ВИДЕО+СНИМКИ)

След като видя разрушенията в френската столица след протеста, Макрон свика среща с ключови министри. "Френският президент няма да прави изявления след срещата с премиера Едуар Филип, вътрешния министър Кристоф Кастанер и други официални лица, с които обсъди съботните погроми на „жълтите жилетки” в Париж", съобщиха в изявление от Елисейския дворец, цитирано от ТАСС.

Извънредната среща при президента продължи почти два часа. Френският президент е поискал от премиера Едуар Филип да се срещне с лидерите на политически партии и представители на "жълтите жилетки", за да бъде разрешена кризата. Това съобщава АФП, като се позовава на източник, близък до Елисейския дворец. 

Френският президент и министрите от правителството не са обсъждали евентуалното въвеждане на извънредно положение след съпътстваните от насилие и размирици протести в столицата Париж вчера, предаде Ройтерс, като се позова на източник от Елисейския дворец.

​Над 200 души, които бяха задържани по време на вчерашните демонстрации в Париж срещу повишаването на цените на горивата, ще бъдат изправени пред съд. Това заяви френският министър на правосъдието Никол Белубе. Делата на около две трети от 372 задържани под стража протестиращи ще бъдат гледани в съда, уточни тя и подчерта, че отговорът за „криминалните престъпления“ ще бъде достатъчно твърд. Общо задържаните бяха 412 души, като по-рано беше съобщено, че 378 души са поставени под стража.

Това е третият пореден уикенд на съпроводени с насилие сблъсъци между "жълтите жилетки" и силите на реда в Париж, които са най-мащабните от 2005 г. Картината в столицата контрастира рязко с с протестите в други населени места във Франция, които преминават мирно. Говорител на правителството каза, че протестът в Париж е бил превзет от хора, дошли "да грабят, чупят и да бият полицаи", предаде АП. Тази нощ шофьор загина в района на южния град Арл след катастрофа, причинена от барикада, издигната от "жълти жилетки", съобщи ТАСС, цитирайки АФП. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.