"Еврото намира своята най-голяма популярност сред младото поколение", каза Мейдел

Еврозоната остава отворена за разширяване и привлекателна за нови държави, а България ясно очерта стъпките за присъединяване към “чакалнята” на еврозоната, каза еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис.

В Брюксел беше отбелязана 20-тата годишнина на единната европейска валута. На конференцията присъстваха над 200 експерти от академичните и финансови среди, политици, министри от държавите на ЕС и журналисти от цяла Европа. В събитието участваха и бившият председател на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси и българският евродепутат Ева Майдел. Тя препотвърди ангажимента на България да се присъедини към еврото.

Ева Майдел: Подкрепата за ЕС е най-висока от 35 години

"Много важно е да отбележим, че за последните 20 години еврото извървя един път на успех. През последните години се присъединиха балтийските страни като последни държави-членки част от еврозоната. Те не загубиха своя импулс за присъединяване, въпреки финансовата и икономическа криза, а точно обратното, станаха част от клуба на еврозоната, доказаха, че техните икономики могат да растат, а еврозоната - че е едно стабилно място. Разказваме в последните 20 години историята на еврото като обединител на част от страните от Европейския съюз и историите на успех. Но е важно оттук натъка да очертаем какъв е пътят напред. Благодарна съм на тази конференция на високо ниво да препотвърдя ангажимента на България за държава, която иска да стане част от еврозоната и да се присъедини към т.н. чакалня на еврозоната през 2019 г. Вицепрезидентът на Европейската комисия, г-н Домбровскис, ясно отбеляза напредъка, който България е извървяла, така че пътят за Еврозоната е ясен. В момент, когато имаме сериозни предизвикателства като Брекзит, трябва да покажем, че има страни, които изразяват желание и изпълняват критериите да станат част от еврозоната в близко бъдеще. Но не трябва да затваряме вратата и за други страни членки на Европейския съюз, които искат да се присъединят. Все пак, това е валутата на Европейския съюз, така че държави като Румъния и Хърватия също изразиха своите виждания за присъединяване към Еврозоната и защо не и в близко бъдеще и те да направят своята пътна карта, така че и те да станат част от Еврозоната", коментира Мейдел.

Кога България ще въведе еврото? (ВИДЕО)

"Еврото намира своята най-голяма популярност сред младото поколение. Над 70% от младите хора и студентите в Европа оценяват възможността да разплащат, да пазаруват и да пътуват с единната валута. Това означава, че т.н. генерация "Еразъм" - хората, които са родени преди 20 години и не познават Европа преди еврото, са хората, които най-силно подкрепят единната ни валута. Само че, оттук нататък трябва да направим така, че да я заздравим допълнително, да покажем, че еврото е готово да приеме и нови членки, дори и от държави членки, където знанието за еврото е много по-малко, отколкото за самата еврозона. Трудно е да обясним разликите и тогава гражданите на определени държави членки стават податливи и на дезинформации и фалшиви новини. Не трябва да допускаме това, така че имаме много работа да обясним успехите на еврото и да продължим да работим за разширяването на клуба на еврозоната", каза евродепутатът от ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.