От догодина ще започне нова програма за стимулиране на иновациите в класната стая

Иновативните училища в страната са 290 от близо 2 400. Това са учебни заведения, които прилагат нови и нестандартни подходи за преподаване.

Тези училища са предимно в по-големите градове, а селските райони са слабо обхванати от програмата. Най-много иновативни училищата има в София - една трета от всички. А най-малко в Смолян и Силистра.

Догодина ще започне нова програма за стимулиране на иновациите в класната стая. Тя ще е с първоначален бюджет от 1,5 милиона лева. С парите училищата ще могат да обменят опит и добри практики. А други 11 милиона ще отидат за подобряване на материалната база.

ОКОНЧАТЕЛНО: Бившият ректор на Медицинския университет в София е оправдан

В някои от другите иновативни училища у нас вече са се появили и съвсем нови учебни предмети като "компютърна математика", "етикет и ценности" и "изкуствен интелект". Сред иновациите е и т. нар. здравословно училище - родителите могат онлайн да управляват храненето на децата си, като закупуват през интернет купони за храна.

В момента иновативните училища в страната са 290 от близо 2 400.

"Най-често иновациите са свързани с методите на преподаване, с мотивиране на учениците да учат, със създаване на по-благоприятна среда за учене, с въвеждането на информационни технологии", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

От следващата година  учители ще пътуват из страната, за да виждат как колегите им работят с иновациите.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.