Каква е тяхната мотивация да заминат в размирните зони?

След осъждането на наш сънародник в Австрия заради терористична дейност - военният министър Красимир Каракачанов предупреди, че това съвсем не е изолиран случай.

"Особено уязвими на подобни радикални идеи са ромските общности", смята Каракачанов.

Колко са бойците на ИДИЛ с балкански произход? Каква е тяхната мотивация да заминат в размирните зони?

Българинът, осъден за подготовка на терористичен акт в Австрия, е от Силистра

По официални данни на различните спецслужби - близо 1000 души от Западните Балкани са пътували до Сирия в рамките на пет години - от 2012 до 2017. Разказва ни Ася Методиева – докторант в Университета на Будапеща, която за своите изследвания е разговаряла очи в очи с някои от завърналите се бойци.

Данните не са официални, но Ася знае за поне 10 българи на страната на радикални групировки в Сирия. Косово е най-уязвимата точка - с 255 души, заминали в рамките на 6 години, следват Босна, Македония, Сърбия и Черна гора.

„Говорим за криза на идентичност, за хора, които са уязвими на личностно ниво и търсят потребност да се идентифицират с някоя кауза”, обясни Ася Методиева.   

Това прави хората от ромските общности у нас особено уязвима група, смята военният ни министър Красимир Каракачанов.

„За съжаление точно този контингент от българското население, забележете – не българските турци, които са си традиционни мюсюлмани и които изповядват характерния за България ислям, а именно в циганските гета се правят пробиви по отношение на радикалния ислям”, коментира Каракачанов.

Най-уязвими са  мъже на възраст между 18 и 28 години, със средно образование, безработни. Не е задължително да са религиозни, нито пък – мюсюлмани.

„Нямат интерес или определена религиозна идентичност, но пък са склонни да я променят в името на това да получат някаква облага”, смята Ася Методиева.

Фактът, че двамата осъдени за тероризъм, са заловени във Виена, според Ася никак не е случаен.

„Виена е пресечна точка и много важна стратегическа точка, хъб, можем да кажем, за джихадисти, свързващ Западна Европа с Балканите и Сирия”, смята Методиева.

А  радикалното мислене, убедена е Ася , не се предава в интернет, а очи в очи, чрез местни радикални лидери. Точно това се случва и с осъдения българин в Австрия, който попива радикалната идеология в културен мюсюлмански център.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.