Повишението на цените на горивото стана причина за протестите

Френският премиер Едуар Филип ще обяви мораториум върху увеличаването на данъците върху горивата.

Трета жертва на протестите във Франция

Именно повишението на цените, особено на дизеловото гориво, стана причина за протестното движение, наречено „жълтите жилетки”, което прерасна в размирици.

Замразяването на новите данъци представлява първият сериозен обрат за Еманюел Макрон. След сблъсъците през почивните дни властите търсят адекватен отговор и се опасяват, че следващата протестна вълна тази събота може отново да се стигне до нови изблици на насилие.

"Жълтите жилетки" няма да разговарят с премиера на Франция

Междувременно представители на „жълтите жилетки” се отказаха от насрочената за днес среща с премиера Едуар Филип. Някои от тях съобщиха, че са получили смъртни заплахи от твърдолинейни протестиращи, които са ги предупредили да не преговарят с властта.

„Длъжен съм да ви кажа, че нито един легитимен аргумент за протест не бива да бъде отхвърлян, но в същото време нито един аргумент не може да оправдава насилието и намерението да убиваш. Защото това, пред което бяхме изправени, е желанието да се убива и то наши служители на реда. Това са хулигани, които се възползваха от хаоса, за да разбиват и ограбват магазини”, заяви Кристоф Кастанер.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.