Употребата на дърва и въглища в столицата трябва да се забрани, смята Боян Рашев

Употребата на дърва и въглища за битово отопление в столицата трябва да се забрани като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. Това предложи в студиото на „Плюс Минус” експертът по устойчиво развитие Боян Рашев. Той даде пример със столицата на Великобритания Лондон, където тази мярка е приложена преди 50 години и е дала резултат. За останалите градове на страната обаче това е неприложимо решение, защото основната част от хората са на твърдо гориво.

ОПАСЕН ВЪЗДУХ: 11 области в страната потънаха в мъгла

„За да имаме чист въздух в градовете, трябва чистото отопление – (електричеството, топлофикациите, газът) да е относително евтино, така че всички да го избират. В момента, в който ние „съборим” нашите тец-ове, електричеството ще скочи и повече хора ще преминат на неекологични начини на отопление”, предупреди Боян Рашев.

„Мерки като по-високи данъци, насочени към замърсителите, работят. Но трябва да се създават стимули да се избират екологичните алтернативи”, заяви климатичния експерт Борислав Сандов и посочи, че България плаща милиарди за здравеопазване и губи между 8000 и 12000 души на година заради мръсния въздух.

Сандов смята, че зеленият билет е абсолютно недостатъчна мярка срещу лошия въздух в столицата, а намерението за криминализиране на изгарянето на отпадъци в битовите печки противоречи на намерението на Столична община да изгради завод за изгаряне на отпадъци, от чиито комини ще излизат нови прахови частици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.