Не бива да допускаме стремежът към съвършен Brexit да предотврати добър Brexit, каза министър-председателят

Британският министър-председател Тереза Мей каза, че сделката за Brexit, която предлага британският парламент да одобри, не е съвършена, но е възможно най-добрата, за да не се допусне излизане от ЕС без сделка или да няма излизане, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не казвам, че тази сделка е съвършена. Това нямаше как да стане. Такова е естеството на преговорите", каза Мей, която откри дебатите в парламента преди гласуването на плана й за Брекзит, насрочено за 11 декември.

Великобритания може едностранно да се откаже от Brexit

"Няма да обединим страната си, ако се стремим към отношения, даващи всичко на едната страна в спора и нищо на другата. Не бива да допускаме стремежът към съвършен Brexit да предотврати добър Brexit  за британския народ", каза тя.

Министър-председателката призова всички депутати, независимо от позицията им, да приемат компромис и да подкрепят предложената от нея сделка.

Разделенията, раздухани от референдума през 2016 г., "бяха разрушителни за нашата политика", каза Мей.

"Хората гласуваха, те гласуваха за напускане. Мисля, че наш дълг е да постигнем този Brexit и мисля, че това е въпрос на доверие към политиците и към парламента", добави тя.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин изрази надежда, че парламентът идната седмица ще отхвърли сделката, предложена от правителството. Правителството или трябва да постигне по-добра сделка, или да отстъпи управлението на някой друг, каза Корбин и нарече сделката на Мей за Brexit "скок в мрака".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.