Би било огромно отстъпление, ако договорът се провали, но трябва да се подготвим за прекратяването му, предупреди Йенс Столтенберг

Русия има последна възможност да се върне към договора за неразпространение на ядрени ракети със среден и малък обсег в Европа, но трябва да се подготвим за прекратяването на този договор. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод решението на САЩ да се оттеглят за 60 дни от договореността с Москва от 1987 година, съобщи БТА.

Съжалявам, че изглежда ще видим края на договора, но не разполагаме с други възможности за отговор. Нито едно споразумение не може да оцелее, ако е спазвано само от едната страна. Ако приемем нарушението на един договор за неразпространение на оръжия, поставяме под заплаха останалите подобни договорености, посочи генералният секретар.

Доналд Тръмп отмени планираната среща с Владимир Путин

Би било огромно отстъпление, ако договорът се провали, той бе най-доброто възможно решение, всички много бихме съжалявали. Русия много добре знае становището ни, въпросът е дали иска договорът да остане в сила.

Ще бъде грешка да описвам възможните отговори на НАТО в случай на прекратяване на договора. Ще вземем обмислени, съвместни решения, за да осигурим сдържането и отбраната. Трябва и занапред да бъдем способни да защитаваме съюзниците и мира. Само така можем да предотвратим сблъсък, това е смисълът от съществуването на НАТО. Оповестяването на списък с възможни отговори от наша страна само ще породи несигурност и напрежение, добави Столтенберг.

Порошенко призова НАТО да изпрати военни кораби в подкрепа на Украйна

Не искаме нова Студена война и нова надпревара във въоръжаването. Ще продължим да търсим диалог. Отношението ни по този въпрос показва единството на алианса, каза той.

Всяка ракета е опасна, но това ново руско въоръжение представлява особена заплаха - ракетите са преносими, могат да достигнат европейски градове и да пренасят ядрени бойни глави. Прекратяването на договора ще има отражение върху всички държави от алианса, поясни Столтенберг.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.