Одобрени са и допълнителни разходи за МРРБ и Държавен фонд „Земеделие”

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г. за финансирането на проекти, свързан с изпълнението на неотложни мерки за 2018 г. за присъединяването на Република България към Шенгенското пространство, на обща стойност 2 076 000 лв., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Средствата са за дейности, свързани с противодействие на засиления миграционен натиск по границите на Република България, строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Членството ни се чака от години. Преди няколко седмици премиерът намекна, че влизането в Шенген по въздух вероятно ще е съвсем скоро. Според коментарите в Европа, възможно е това да стане още преди евроизборите през май. За българите би означавало край на паспортните проверки на летищата и директен достъп от полета до лентите за багаж - без граничен контрол.

България влиза в Шенген до май

С друго решение се отпускат още 2 130 500 лв. за подобряване на административното обслужване на гражданите в отдел „Пътна полиция“ при СДВР и областните дирекции в Пловдив, Варна и Бургас.

Одобрени са и промени в бюджета на силовото министерство във връзка с противодействието на престъпността и опазването на обществения ред и политиките в областта на управлението и развитието на системата на МВР.

Правителството одобри и допълнителни разходи в размер на 5 000 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г. Парите са за закупуване на оборудване за държавни болници по бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“. Очакваните резултати от приемането на постановлението са свързани с подобряване на функционирането на системата за оказване на болнична помощ в страната с фокус върху онкологичната болнична помощ. Ще се подобри достъпът и ефективността на диагностиката и определянето на терапията за лечение. Ще се повиши качеството на живот, на пациентите. 

Одобрени са и промени в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. Чрез тях ще се компенсира недостигът в размер на 2 755 000 лв. за изпълнението на приоритетни дейности и проекти за реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни и канализационни системи и съоръжения. Допълнителните средства ще бъдат инвестирани в поддръжката, модернизацията и изграждането на техническа инфраструктура.

До 5 млн. лв. се отпускат по бюджета на Държавен фонд „Земеделие” за националните доплащания и държавните помощи за земеделските стопани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.