По случая са задържани 7 души

Полицията в Пазарджик арестува група от 7 мъже, тероризирала и изнудвала възрастни и самотни хора в няколко пазарджишки села. Те се представяли за строителна бригада. „Майсторите” предлагали почистване на улици и ремонт на покривни конструкции срещу дребни суми, а после изнудвали възрастните хора за хиляди левове и взимали всичките им спестявания.

За измамната схема на мнимите майстори ви разказахме преди месец в „Здравей, България”. Оказва се, че задържаните мъже са криминално проявени, някои от тях - дори осъждани.

Групата е арестувана случайно в град Септември. Полицейски патрул видял непознат  автомобил с врачанска регистрация пред къщата на самотноживеещата баба Станойка. В колата имало 7 мъже. Един от полицаите поискал документите им за проверка, докато другият влязъл в къщата и видял изключително изплашената 76-годишна собственичка на жилището. Започнало разследване, при което било установено, че мъжете първоначално предложили изгоден за възрастната жена ремонт на покривната конструкция – само срещу 50 лева.

ДАНЪЧЕН С ПОДКУП: Говори мъжът, подал сигнал за изнудване

Мнимите майстори сменили част от керемидите на покрива и започнали да изнудват пенсионираната учителка за пари.

„И в един момент цената от 50 лева станала с 1000 лева повече - около 1060лева. Възрастната жена се притеснила изключително много. Не знаела какво да направи. Обяснила на мъжете, че няма токлкова пари и заявила, че в къщата си има около 200 лева. Те я накарали да ги събере и да им ги предаде. След което започнали да я заплашват със саморазправа и да я притискат за още пари”, каза Мирослав Стоянов, говорител на ОДП на МВР-Пазарджик.

След това я качили в автомобила си и я откарали до банкомата в центъра на Септември. Накарали я да изтегли спестяванията си от 600 лева и да им ги даде. Още вечерта жената заключила къщата си и отишла да спи при свои роднини.

Оказа се, че по същата схема са излъгани десетки възрастни и самотни хора в няколко пазарджишки села, които се простили със спестяванията си.

Задържаните мъже са на възраст между 26 и 37 години и са от села от Пловдивска и Пазарджишка област. Прокуратурата ще прецени какви обвинения да им повдигне. Поверява се към колко случая на измами са съпричастни. Полицията е конфискувала автомобила им, защото бил с изтекла регистрация.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.