Обвиняват ги в 7 престъпления

Самолетът, с който Евгения Банева беше екстрадирана от Франция, кацна на Летище София. Тя дойде с полет от Мюнхен. Николай Банев пристигна с полет от Франкфурт малко след 13:30 часа, а 15 минути преди него с полет от Мюнхен се прибра и съпругата му. Тя беше конвоирана от двама служители на Главна дирекция "Охрана" - мъж и жена, които възпрепятстваха достъпа на медиите. Единствено екип на NOVA беше в самолета. 

На 7 декември Специализираната прокуратура ще поиска от съда вземане на най - тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи, съобщиха от прокуратурата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, в присъствието на защитниците им, на Николай и Евгения Баневи ще бъде предявено прецизно обвинение. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер - за ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група; за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“ АД, “Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.; за избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД; за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева; за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Обвиняват Баневи за 7 престъпления

Баневи бяха задържани във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест.

МВР показа дома на Баневи отвътре (ВИДЕО+СНИМКИ)

СНИМКИ ОТ ДОМА НА БАНЕВИ ВИЖТЕ ТУК

Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери”, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина. Миналата седмица френският съд разреши екстрадицията им.

Гешев: Парите от „Полимери” са постъпвали в офшорни сметки (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бизнесът на скандално известното с демонстрация на богатството си семейство е проверяван нееднократно. При проверка през миналата година в „Полимери“ премиерът Борисов заяви : “Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж ще си получат заслуженото. Искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме, ще причини огромни екологични последствия. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко, което правят, трябва да наблюдават и тези процеси. Защото приватизацията, освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, е много интересно. Активите отиват за частниците, а вредния отпадък и утилизацията остават за данъкоплатеца, добре ли е. Звучи като виц, но е факт. В момента държавата плаща тока, водата наблюдението“, заяви премиерът.

Николай и Евгения Баневи са арестувани в Ница

След ареста на Баневи: Къде отидоха парите на прехода?

Адвокатите на Баневи внасят възражения по обвиненията на специализираната прокуратура

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.