Проверката е свързана с иззетите оръжия, за които беше съобщено в сряда

Прокуратурата влиза в казанлъшкия оръжеен завод "Арсенал". Поводът  - огромният боен арсенал, разкрит при две акции на антимафиотите. Десетки автомати, пистолети, хиляди патрони и дори леки картечници бяха намерени на различни адреси в София и край Казанлък. 

Днес специализираната прокуратура възложи на началника на служба „КОС“ при Главна дирекция "Национална полиция" да извърши проверка в завод „Арсенал“ в Казанлък. Тя е свързана с иззетите на 4 декември 2018 г. в област Стара Загора 17 автомата „Калашников“, 15 пистолета „Макаров“ и 12 цеви за същия пистолет, за които има основания да се предполага, че са произведени в завода и незаконно са изнесени от там, съобщиха от прокуратурата. Ще бъдат проверявани възможностите от завода да бъде изнесено някакво оръжие, направени ли са закононарушения и какви са предпазните мерки, които се взимат.  От Арсенал заявиха, че ще окажат пълно съдействие на разследващите. И припомнят, че от много години не произвеждат автомати „Калашников“. Заради сериозните мерки за сигурност в 'Арсенал", изнасянето на автомат незаконно от там, е по – скоро невъзможно, коментират от завода.

По-рано пред репортер на NOVA от компанията обявиха, че с готовност ще съдействат, за да се установи дали откритите оръжия са били произведени в казанлъшкия завод. От "Арсенал" подчертават, че не произвеждат автомати "Калашников". 

Откриха рекорден брой оръжия и боеприпаси в гараж в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според анализатори не е изключено българско оръжие да изтича към терористи.„По време на стрелбата в зала „Батаклан” във Франция се появиха много статии в големи медии, че оръжието на терористичната атака е от България и е било произведено в „Арсенал”. Оказа се, че връзката е доста по-дълга и това бяха обезопасени калашници, които не могат да стрелят с бойни патрони. Впоследствие този тип оръжия могат да бъдат възстановени за употреба като бойни. Има такава версия, но тя трябва да бъде коментирана от експертите, аз мисля, че има изнасяне на части от Арсенал, съдейки по намерените части и хората, които са арестувани”, коментира в сутрешния блок „Здравей, България” Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Вчера беше проведена една перфектна операция на ГДБОП.  Тук става дума за един огромен обем от информация, който няма да бъде разкрит в момента, още повече, че има риск за хората, които са участвали в операцията”, каза бившият директор на Службата за борба с организираната престъпност Кирил Радев.

„Арсенал”: Произходът на намерените оръжия лесно може да бъде проверен

В Казанлък и региона отдавна се говори, че бивши служители на оръжейния завод са се специализирали в незаконно преработване на ловни в бойни оръжия.

В рамките на един месец службата трябва да представи обобщен доклад, в който да се отразят направените констатации, в т.ч. има ли извършени нарушения на нормативни актове, какви са били предприетите мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, има ли последици от тези мерки, както и санкционирани ли са виновните лица. С оглед на мащаба на проверката, в случай, че тя обективно не може да приключи в рамките на месец, Специализираната прокуратура трябва да бъде уведомена за причините, както и за възможния най-кратък срок за приключването й. 

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.