За това свидетелстват снимки, публикувани в социалните мрежи

Част от оградата по границата с Турция отново падна. Причината - проливните дъждове в района на Малко Търново в края на ноември. Снимки от пораженията бяха разпространени в социалните мрежи, а това даде повод за критики от опозицията. По отстраняването на щетите вече се работи.

Участък от 234-километровата ограда на границата с Турция се оказа на земята.  Около 40 метра от предпазното съоръжение до село Сливарово край Малко Търново рухнали в края на ноември. За проблема се разбра сега, след като депутатът на БСП Николай Цонков публикува снимки на страницата си във Facebook.

Падна част от оградата по границата с Турция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Аз лично не съм правил проверката. Будни граждани се свързаха с мен, жители на този район”, обясни Цонков.

Участъкът рухнал заради проливните дъждове, обясни областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Това се случва в деня, в който Одрин беше целият потопен във вода. Има фирма, която е поддържаща. Тя отстранява повредата”, увери Чолаков.

На място има осигурено 24-часово дежурство на „Гранична полиция”, която следи за нелегално преминаващи. Бившият вицепремиер Валери Симеонов, който многократно инспектира съоръжението, обясни, че падналият участъкът е в насечен терен, в който пороят повлякъл чакъл и дървета.

За съжаление така ще бъде и занапред. Оградата не е направена на „Александър Невски”, на жълтите павета, тя е направена на изключително насечен терен”, коментира Симеонов.

Тази година това е вторият път, в който оградата поддава под напора на проливните дъждове. През март част от нея падна край Хасковска област.

Симеонов заяви, че не се притеснява от проверка на оградата на границата с Турция

Опозицията използва сегашния инцидент за политическа атака по властта.

Това е сериозен пробив в националната сигурност. Виждаме безхаберието, безстопанствеността на управлението. Отговорността трябва да понесе цялото правителство”, заяви Николай Цонков.

На някой много му се иска това да бъде доказателство за лошо изпълнение, но искам ви уверя, че оградата е изпълнена по проекта - толкова бетон е заложен, толкова височина на стъпките е заложена. Никой не може да предположи, че стихията ще предизвика поражения”, коментира от своя страна Валери Симеонов.

Оградата ще бъде възстановена от изпълнителя на проекта, но с парите на държавата, които  правителството отпусна за поддръжката й. Досега оградата по границата с Турция струва 200 млн. лева. Строителството й е обект на проверка от прокуратурата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.