Съдебният състав отново отмени освобождаването на двете под "домашен арест"

За втори път спецапелативният съд отказа да пусне от ареста бившата кметица на кв. "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, обвинени в подкуп, съобщи БТА.

Съдебният състав отново отмени освобождаването на двете под "домашен арест".

ДЕЛОТО „ИВАНЧЕВА”: Съдът не успя да реши в срок дали да пусне подсъдимите от ареста

Съдиите Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Даниела Росенова са отказали да си направят отвод по делото. Съдиите отричат да са били предубедени. Освен това, според тях, не е бил нарушен срокът, в който е трябвало да се произнесат по делото.

Съдебният състав не е съгласен с изводите на първата инстанция, че в условията на ареста Иванчева и Петрова не могат да се запознават с всички материали, както и да организират правото си на защита.

Според апелативния спецсъд здравословното състояние на Биляна Петрова не пречи тя да остане в ареста. От съдебно-медицинска експертиза се установява, че то се подобрява.

КИЛИЯТА НА ИВАНЧЕВА: Падаща мазилка, течове и липса на свеж въздух

Макар вещите лица да твърдят, че Десислава Иванчева трябва да се лекува в дома си, а не в ареста, съдебният състав смята, че тези заключения са необосновани, а освен това в местата за лишаване от свобода имало кой да оказва контрол за здравословното състояние на арестуваните.

Съдиите са категорични, че престоят на Иванчева и Петрова в ареста не накърнява правото им на защита, тъй като и двете имат висококвалифицирани адвокати.

Решението на съда е окончателно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.