Всяко едно незаконно струпване на оръжия представлява скрито въоръжаване, уточни Димитър Гърдев

Намерените незаконни оръжия представляват заплаха за националната сигурност. Това каза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.”

ПЪТЯТ НА ОРЪЖИЕТО: Прокуратурата влиза в "Арсенал"

„Всяко едно незаконно струпване на оръжия, експлозивни и взривни материали по този начин, по който е представен в момента и от разследващите органи, представлява скрито въоръжаване, което е с престъпна цел и това е подготовка за извършване на някакво престъпление. Дори и самият износ на подобен арсенал, продажбата му на черния пазар, е изключително обезпокоително”, каза още той.

Според експерта съвсем скоро може да се очаква навлизане към Балканите на привърженици на ИДИЛ и връщането им към местата, от където те са отишли в Сирия и наличието на скрити складове с оръжия представляват опасност. „Голяма част от тях могат да използват и Балканския маршрут и да използват и естествено Европа в последствие за укриване, но това не означава, че те ще променят достатъчно рязко своята идеология и наличието на скрити такива складове и запаси от сериозно стрелково оръжие, представляват изключителна опасност”, обясни Гърдев.

Необходимо е да се разкрие цялата верига, смята експертът и обясни: „Къде са сглобявани тези оръжия, дали са сглобявани на части и те са изнасяни поетапно от заводи, където се произвеждат, или представлява някакъв скрит канал”.

Той добави, че конфликтът в Украйна също представлява една сериозна дестабилизираща точка, където контрабандата, черната търговия, търговията с оръжията и престъпността могат също да бъдат елемент на заплаха за националната сигурност.

САЩ ще пратят военен кораб в Черно море

„Конфликтът в Украйна е притеснително за сигурността на Черно море събитие. То е от 4 години. Това, което се случи в последната седмица с инцидентите между военноморските сили на Украйна и на Русия също вдигна много сериозно градуса на напрежение в Черно море. Като ответна мярка е искането на САЩ, отправено към Турция”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.