То обаче ще се случва поетапно, добави Преслав Райков

Несъмнено започва вдигането на лихвите по кредитите, но то ще бъде поетапно, много плавно и  2019 година няма да е годината, в която ще видим някакви резки покачвания нагоре. Това каза финансовият експерт Преслав Райков в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.”.

„Това нещо се получава от вдигането на основните лихвени проценти, което се очаква да започне в Еврозоната в средата на 2019 година. В целия свят лихвите вървят нагоре. В САЩ са вече 2,25%”, добави той.

Левон Хампарцумян: Най-вероятно лихвите по кредитите ще се вдигнат

По думите му след като започне повишаването на лихвения процент на банките в Европа, в България това ще се случи 6-7 месеца по-късно. „ЕЦБ обяви, че в края на тази година спира вливането на директни пари в икономиката, а от средата на 2019 година започва и поетапното вдигане на процента. Според мен вдигането на процента ще бъде с четвърт пунктове, така че краят на 2019 година може да започне процесът по-активно в България. За момента в ипотечните кредити и цени имаше едно леко повдигане от август към септември, което беше продиктувано именно от тази нагласа”, обясни той.

Най-добрата подготовка за увеличаването на лихвите е да не се взимат заеми, съветва експертът. 

По думите му не може да се очаква криза, подобна на тази от 2008 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.