Тя не е съгласна с предложението на ПЕС да има санкции за държавите, които не приемат мигранти

Лидерът на БСП няма да участва в Конгреса на европейската левица в Лисабон. Корнелия Нинова обясни, че не била съгласна с предложението на ПЕС да има санкции за държавите, които не приемат мигранти. Била против и Истанбулската конвенция.

Отсъствието на Нинова може да превидвика и вътрешнопартийна интрига, защото в Лисабон ще се избира нов председател на евросоциалистите, а единственият кандидат е Сергей Станишев.

Маринов: МВР не следи Корнелия Нинова

Конгресът ще приеме резолюция за равенство на половете, в която ще призовава всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция, като, цитирам „единствен начин за защита на жени от насилие”. Не приемаме това, изпратила съм писменото си възражение, то вече е депозирано до Когреса и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция с гласовете си”, каза Нинова.

"Не е само БСП, която има някакви възражения, но лидерите на другите партии, които имат възражения, ще бъдат там и предполагам, че ще ги изкажат на Конгреса. Трябва да имаш елементарно самочувствие в собственото си партийно семейство да можеш да говориш свободно и очи в очи да отстояваш позициите си", коментира политологът Татяна Буруджиева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.