По думите му населението на Македония си остава от македонци

"Нито аз, нито вие, нито моите деца ще бъдат „северномакедонци“. Това заяви македонският премиер Зоран Заев. По думите му въпреки термина „северно“, населението на Македония си остава от македонци и подчерта, че няма друга държава с това име.

Премиерът каза това в отговор на въпросите „Как се почувствал сутринта, когато в парламента 80 депутати гласуваха за промени в конституцията?" и "Кога неговите деца ще бъдат записани като „северномакедонци“?", поставен от граждани по време на публичен дебат за проектоизмененията на конституцията по силата на Договора от Преспа. Обсъждането се проведе в Университет в Скопие.

Заев: Вярваме, че Хърватия първа ще подпише членството на Македония в НАТО

„Видяхме, че 27 години просто потъваме. Можем да продължим да потъваме, но за да подобрим живота тук, в нашата страна, и за да не станем държава на пенсионери, да запазим младите хора, ние се решихме на тези стъпки. Споразумението с Гърция признава македонския език, нашето самоопределение. Няма да бъдем "северномакедонци" и няма да носим срама на "фиромци“ (идва от FYROM – Бивша югославска република Македония, бел. ред.)". Трябва да помислим какво ще оставим на нашите деца“, каза Заев, чиято реч беше бурно приветствана от присъстващите на обсъждането.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.