Нарушена е работата на 280 учебни заведения, като 45 от тях блокирани

Над 700 учащи се са задържани от правоохранителните органи във Франция по време на четвъртия протест срещу реформата на средното образование и по-конкретно - срещу правилата за полагане на изпити за степен бакалавър. Това съобщи Министерството на вътрешните работи на страната.

Нарушена е работата на 280 учебни заведения, като 45 от тях блокирани.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Ежедневно в протестите се включват най-малко по 200 училища и лицеи. Пред няколко лицея протестиращите запалиха коли. Редица учебни заведения са затворени от властите и се охраняват от полицията, за да се избегнат инциденти. В протестите на много места се включиха и родителите, за да предпазят своите деца.

Париж обмисля възстановяването на данък "богатство"

Учениците също така са обезпокоени от факта, че получаваните от тях знания не могат да им осигурят успешен старт на кариерата. Освен това, едно от най-важните искания, което се подкрепя масово и от родителите, е да се осигури безопасността в училищата и децата им да бъдат защитени от действията на наркодилърите.

Към протестите в сряда се присъединиха и студентите. В Париж са блокирани два факултета на Сорбоната. Студентите искат да се отменят по-високите такси за обучение, включително и регистрационната такса за чужденците за правото да получават образование във френски университети.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.