Аеропортът е на 63-та позиция сред летищата в ЕС

Летище София е на 63-та позиция по брой преминали пътници през 2017 г. в изследвани 150 аеропорта на страни от ЕС, показват данни на Евростат, оповестени в петък по повод 7 декември, който се отбелязва като Международен ден на въздухоплаването, съобщава БТА.

Ексклузивни кадри от екстрадицията на Баневи (ОБЗОР)

Mиналата година през софийското летище са преминали около 6,5 милиона пътници, което е с 30% повече в сравнение с предходната 2016 г., отчита европейската статистика. 

САМО ПО NOVA: Ексклузивни кадри от екстрадицията на Баневи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-голям е броят на пътниците, преминали през столичния аеропорт от страни на Европейския съюз - 5,3 милиона. От страни извън ЕС са преминали около 820 000 пътници, а около 270 000 са били родните пътници, ползвали услугите на столичния аеропорт.

Парите от концесията на Летище София няма да влязат в Сребърния фонд

България е сред първите 5 страни в ЕС, които са регистрирали процентно най-голямо увеличение на превозените пътници през летищата си миналата година. 

Номер 1 по показател "ръст на превозени пътници" е Словения с плюс 20%, останалите четири страни са Люксембург, Естония, Чехия и България, в които е отбелязан ръст от 19 на сто.

През България през 2017 г. са преминали близо 11 милиона пътници, като 8,5 милиона от тях са били от страни на ЕС, 2,3 милиона - от страни извън ЕС и около 280 000 родни пасажери.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.