Над 5000 деца казаха „Да” на приятелството и доброто

С усмивка срещу агресията. Ученици от цялата страна казаха „Да” на приятелството и на доброто. Над 5 000 деца станаха официални посланици на усмивката за 2018 г. Всички те се включиха в Националния конкурс „Най-усмихнат клас на България  2018”. Конкурсът се организира за пета поредна година с подкрепата на Община Бургас.

„Трябва да се усмихваме  всеки ден, за да сме по-щастливи, за да е по-лек живота”, смята Анабел Николаева от 4 клас.

„Аз лично като се усмихна и се чувствам някак си по-добре, по-успокоен, по- излекуван, така да се каже от всичко околно, което пречи да съм щастлив”, заявява Георги Иванов от  4 клас.

„Обичам усмивката. За мен усмивката е път към нещо много хубаво”, заявява Ивета Нонева от 2 клас.

„Душата на тревата” или как деца помагат на деца

Те са ученици във втори и четвърти клас. Те са усмивките на Бургас. Борят се за първите места в националния конкурс за най-усмихнат клас.

Светлана е класен ръководител на второкласници от Бургаското основно училище „Братя Миладинови”. Усмивките им грабват сърцата на журито, макар колажът със снимките им да е направена в момент на носталгия.

„Започнах да я правя в края на месец август, когато ми беше действително много мъчно за тях, защото бяха в лятна ваканция. Като видях конкурса, реших да участваме. Това сърце символизира тяхната задружност и сплотеност и обич в класа”, заявява Светлана Костадинова, класен ръководител на 2 Ж.

И като истински победители знаят, че усмивката отваря врати и е заразна.

Усмихнатите лица на учениците от 4 Г клас също се борят за голямата награда.

„Според мен усмивката е нещо уникално, без нея не можем да живеем”, заявява Северина Ангелова.

А с усмивка дори успехът в училище е гарантиран, казва класната им ръководителка.

„Понеже не всички ученици са отличници, как би се чувствало едно дете от 1 до 4 клас, ако получава за своя резултат намръщено човече. Аз не мога да го приема”, заяви Катя Бочева, класен ръководител на 4 Г.

В конкурса участват над 800 снимки, изпратени от училища в страната и чужбина.

„Целта на нашия  конкурс е една по-добра и по-приятна атмосфера в училище, уважение,  сплотеност и подкрепа. Усмивката прави силата. За първи път българското училище от Прага се включи”, обясни Ивелина Ливингстън, доброволец Сдружение „Усмивка”-Бургас.

Всеки клас, участвал в конкурса, ще получи грамота, а за децата ще останат усмивките  и приятелството.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.