Тя е старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил. Срещата се проведе в Белия дом и продължи с повече от час над първоначално предвиденото време. По време на разговора бяха обсъдени широк кръг от въпроси на регионалната сигурност. И двете страни изразиха безпокойство от ескалацията на напрежението в Азовско море и Керченския пролив, като се обединиха около необходимостта от деескалация на конфликта.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов представи резултатите от приключилото Българско председателство на Съвета на ЕС, като подчерта приоритетността, която България отдава на евроатлантическата перспектива пред държавите от Западните Балкани. Беше постигнато съгласие, че евроатлантическата перспектива пред тези държави е от ключово значение за ограничаване на влиянието на трети страни в региона. Подобряването на средата за сигурност в региона на Балканите ще има благотворно влияние върху двустранните и многостранните отношения в района.

В цялостния контекст на събитията в региона е необходимо затвърждаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати. Именно в този аспект трябва да се разглежда и предстоящата модернизация на българската армия. Цветан Цветанов информира, че в момента България е в заключителния етап за избор на нови изтребители за авиацията. Към момента финалисти са три самолета - Ф-16, Грипен и Юрофайтър, като се очаква българският парламент да излезе с решение в идните няколко месеца. Решението ще бъде политическо и ще бъде базирано на българските национални интереси и стратегически партньорства. Подобно решение ще затвърди геополитическата ориентация на България за десетилетия напред, тъй като след модернизацията на ВВС, предстои модернизиране на сухопътните войски и военноморският флот.

По време на разговора беше подчертана също голямата важност за сигурността на България и на диверсификацията на енергийните доставки за страната. От тази гледна точка е важно осъществяването на газовия хъб "Балкан", но също така и интерконекторната връзка за втечнен газ с Гърция. Диверсифицирането на енергийните доставки ще допринесе за повече възможности за доставки и повече сигурност в региона. Именно в тази връзка България изследва всички възможности, подчерта Цветан Цветанов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ запозна старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил с важността, която имат предстоящите през месец май 2019 г. избори за Европейски парламент, за трансатлантическите отношения. Недопускането на дезинформация и доминация на фалшивите новини в предизборната кампания е от решаващо значение за крайния резултат. Важно условие за бъдещето на трансатлантическите отношения е затвърждаването на статута на системните партии в Европарламента и недопускането на популистките партии да имат предимство при определяне на политическия дневен ред в Европа през следващите 5 години, заяви Цветанов.

В края на срещата двете страни се договориха взаимният обмен на мнения да продължи и в бъдеще. От българска страна беше посочено, че прекрасна възможност за подобен обмен на мнения би била бъдеща среща между министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп в началото на 2019 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.