Фотографията е намерена в архив в Истанбул

Българин откри неизвестна до този момент снимка на Апостола на свободата. Историците смятат, че изображението на Васил Левски е използвано от османските власти, за да бъде открит и заловен. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Честта да открие фотографията на дякона в османския архив в Истанбул се пада на Виктор Комбов. Той работи като уредник в Националния музей "Васил Левски" в Карлово от 4 години. 

"Имахме посетители от Турция, с които се заговорих и се оказа, че те изследват периода на Османската империя, в който избухват въстанията против властта", разказа Комбов.

Как един следовател стана продавач и започна да пише книги?

Следва общуване в социалните мрежи и новината, че в османския архив има документи, свързани с Апостола на свободата. Виктор заминава, получава достъп и намира важните документи, сред които е уставът на комитета, окръжно писмо и квитанции, заловени от османската агентура. Оригиналът на снимката на Левски е 6х9 см, а на гърба й има подробно описание как е изглеждал той. Уникалната фотография най-вероятно е правена във фото ателие в Букурещ.

От Карлово. Със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице. Когато приказва единият му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си, а очите му са големи и пъстри. С това описание турските заптиета издирват Дякона.

Кладнишкият манастир "Свети Николай" се нуждае от спешен ремонт (ВИДЕО)

"Васил Левски е с европейско облекло. Той е седнал, снимката е до кръста. Ръцете са на скута му. Вижда се ланецът на часовник, който в джоба на елека на дрехата. Напълно съответства на идеята на Левски", каза директорът на НМ "Васил Левски" - Карлово.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.