"Реших да продължа изпълнението на мандата", каза Лайчак

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак заяви, че е променил решението си да се оттегли заради отказа на Братислава от миграционния пакт на ООН, след като разговарял с премиера, съобщава БГНЕС.

"Реших да продължа изпълнението на мандата на министъра на външните работи и европейските въпроси", каза той в изявление.

Лайчак подаде оставката си миналата седмица, след като словашкият парламент и правителството отхвърлиха пакта за миграция на ООН, съсредоточен върху насърчаването на сътрудничеството за справяне с нарастващите миграционни потоци в света. Като непартиен кандидат на управляващата популистката лява партия Смер-СД, Лайчак подкрепя пакта, който ще бъде приет на конференция в Мароко следващата седмица.

ЕК: България да одобри миграционния пакт на ООН

Премиерът Петер Пелегрини, който идва от Смер-СД, заяви, че ще се опита да убеди Лайчак да остане, но добави, че Словакия няма да отстъпи от отхвърлянето на пакта.

В петък Лайчак каза, че и Пелегрини, и председателят на партията Роберт Фицо са обещали, че "няма да бъдат предприети или приети стъпки, които да поставят под съмнение основните стълбове на нашата външна политика".

Превозвачите готвят протест в Брюксел заради пакета „Мобилност”

„Приех тези гаранции като сериозни. Само при тези обстоятелства има смисъл да продължа. Бях и продължавам да съм убеден, че решението на словашкия парламент за отказ да бъде част от общите усилия за работа по миграцията не е правилно“, коментира външният министър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.