Евгения Банева: Напълно ще съдействаме на прокуратурата

Николай и Евгения Баневи остават за постоянно в ареста, реши съдът. Според мотивите на съдията няма опасност Баневи да се укрият, но има опасност да извършат друго престъпление.

Двамата ще отговарят по 7 обвинения. Най-тежкото - за пране на пари, а размерът е над 1 милиард лева. Евгения Банева нарече обвиненията "пълен абсурд" и пожела да бъде пусната под домашен арест, за да се грижи за децата си. Законът предвижда от 5 до 15 за Банев и от 3 до 10 за Банева.

Финансовите престъпления са доказани със свидетелски показания. Анализът на доказателствата показва, че има обосновано предположение за авторство.

Галин Стоянов - главен счетоводител на „Полимери”, заяви, че цялата дейност била контролирана от „АКБ Форест”, а приходите от скрап били насочвани към техни сметки.

По-рано днес прокуратурата поиска от специализирания наказателен съд  „задържане под стража“, спрямо Евгения и Николай Баневи. Версията на семейство Баневи беше, че изобщо не опитвали да се укриват. Няколко дни преди ареста им във Франция двамата съпрузи купили билети за България, защото разбрали, че имат призовка да се явят в Специализираната прокуратура. Обявиха, че обвиненията срещу тях са пълен абсурд, че нямат намерение да се укриват и че искат да излязат на свобода. Точно обратното на това, което казаха от прокуратурата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Това е пълен абсурд. Аз лично в 99% от изброените фирми съм никоя – никога не съм изпълнявала никаква функция. За нас е много важно ние да бъдем невиновни, защото нямаме никакво намерение да живеем като бегълци. Веднага се свързахме чрез адвокат с прокурор Мария Дойчинова. Имаше уговорена среща за понеделник за 11 часа, като ние включително предложихме още в петък при нашето кацане в 1 часа веднага, ако се налага да отидем в  Специализираната прокуратура. Ние не сме се укривали в нито една секунда”, каза Евгения Банева.

САМО ПО NOVA: Ексклузивни кадри от екстрадицията на Баневи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

А прокуратурата ги обвини - за участие в престъпна група за пране на пари, укриване на данъци и източване на четири предприятия. Престъпната група била сформирана веднага след смъртта на предишната съпруга на Николай Банев - 2005та.

„Може да имат и друг финансов ресурс, ние сме стигнали до този и сме поискали да бъде запориран, но може да имат и друг”, каза прокурор Мария Дойчева.

Обвинените Баневи заявиха, че от 30 години са в бизнеса и са на светло. Нямали и намерение да се укриват, защото са невинни

„24 октомври получихме съобщение, че за нас има издадено нещо от специализираната прокуратура.Ние веднага се свързахме чрез адвокат с прокурор Мария Дойчинова . Адвокатът е говорил с нея. Тя е казала, че иска да ни разпитва. Имаше уговорена среща в понеделник, за 11 часа”, каза Банева.

„Ние не може да се основаваме на твърденията на обвиняеми лица”, коментира другият прокурор по делото Калин Стоилов.

Ако бяхме в забавачка, щеше да е смешно. Сега е много тъжно. С тези думи Николай Банев завърши изложението си пред съда.

На въпрос защо Баневи са били задържан, след като са имали купени билети, за да се приберат в България, оттам отговориха, че към момента на издаване на заповедта за арест, в прокуратурата е имало информация единствено, че лицата са в чужбина. 

На 13 декември Апелативния специализиран наказателен съд ще реши дали Баневи да останат за постоянно в ареста.

Съпрузите бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. В четвъртък двамата бяха екстрадирани с различни самолети и предадени на летище София.

МВР показа дома на Баневи отвътре (ВИДЕО+СНИМКИ)

СНИМКИ ОТ ДОМА НА БАНЕВИ ВИЖТЕ ТУК

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер. Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница двамата източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд.лв.

Спецпрокуратурата внесе искане за задържане на Баневи под стража

Семейство Баневи беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.