Каква е историята на празничния ден?

Българските студенти празнуват на 8-и декември. Историята на студентския празник започва през далечната 1903 г., когато на 8 декември за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната – Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За някогашните студенти или родителите на настоящите е познатo култовото приветствие "по братски" на Тодор Живков от 1986 г.. През 1994 г. Съветът на ректорите гласуват 8 декември да е неучебен ден и го обявяват за празник на българските студенти. 

Да учиш на чужд език: Плюсовете и минусите на образованието в чужбина

Студентите основно отбелязват празника в Банско, Пампорово и Боровец. Обикновено отделят между 100 и 150 лв. Цените в Банско са най-високи, тъй като е най-желаната дестинация. Студентите споделят, че цената не е фактор за празника. Други предпочитат да останат в София и да празнуват по-скромно.

"Ще остана в София, където ще излезем с колеги и ще се позабавляваме. Миналата година отделих около 200 лв., за което напълно съжалявам. Тези пари могат да се използват за нещо много по-разумно. Тази година най-вероятно ще ги намаля наполовина", каза студентката Габриела Русева.

Уволниха учителка, казала на децата, че Дядо Коледа е измислица

"Да се забавляват, но да го правят отговорно. Да спазват обществения ред и най-вече да карат внимателно, тъй като това е важно при зимните условия", посъветва студентите секретарят на СС на УНСС Мартин Петков.

Стажант-репортер: Никол Панчева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.