От компанията многократно заявиха, че не търгуват с лична информация

Италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) наложи глоба от 10 млн. евро на Фейсбук за продажба на данни на потребителите, без да ги информира и "агресивно" обезсърчава потребителите да се опитват да ограничат начина, по който компанията споделя техните данни“, съобщи БГНЕС.

Facebook "заблуждава хората да се запишат ... без да ги информират по непосредствен и адекватен начин как данните, които ще предоставят, ще бъдат събрани за търговски цели", се казва в изявление на AGCM.

За първи път Facebook избра 100-те световни лидери

Компанията също така не разказва ясно на хората за "възмездната цел, която е в основата на предоставянето на услугите на социалната мрежа, просто подчертавайки факта, че тя е безплатна".

Facebook "агресивно" обезсърчава потребителите да се опитват да ограничат начина, по който компанията споделя техните данни, като им казва, че по този начин рискуват "значителни ограничения".

Facebook многократно заяви, че не продава данни на потребителите.

Компанията е изправена пред канонада от критики за злоупотребата с данните на потребителите, за да повлияе на избори при нарастващите призиви за регулиране на компанията, ръководена от Марк Зукърбърг.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.