Ще оцелее ли музея на Апостола?

Догодина може и да нямаме къща на Левски. Предупреждението е на архитекти. А къщата е музеят на Васил Левски в село Батулци. Причината е ремонтът, който се прави.

На полусрутената българска светиня се натъкна случайно преминаващ фотограф.

Защо се разпада къщата музей на Васил Левски в Батулци? (ВИДЕО)

Турски документи от преди 6 века за пръв път отбелязват съществуването на село Батулци. Не далеч от Ловеч, някога селото било на кръстопът - между София, Пловдив и крайдунавските градове. От някогашния живот в Батулци, днес не е останало много. 

СЛЕД 20 Г. ДИСКУСИИ: Правят паметник на Левски в Русе

Една от полусрутените къщи в края на селото е различна. В нея през 1871 г. Васил Левски основава един от революционните ни комитети.

„Първото печатно издания на „История славянобългарска”се съхраняваше тук, както и кореспонденцията на Левски, писма до революционния комитет", разказа Горин Горанов. 

Като всяка подобна българска светиня, къщата била превърната в музей, с уредник, експонати и много посетители. Допреди 15 години, когато вратата хлопва. Експонатите изчезват, а къщата потъва в разруха.

Преди 4 години е инициирана подписка за ремонта на къщата и Министерството на културата отпуска 24 000 лева.

„Цели елементи са подменени или липсват. Рогатките са заменени с обикновени мартаци. А бяха красиви, извити. Плочите са укрепвани с пирони. Челната дъска и черната хартия - ковани са с пирони и кабърчета”, показва Горин Горинов.

„Тези неща, които ги виждате, може да ги сложите на една механа в Банско, но не може да се сложи на паметник на културата! Такова чудо в това време няма! Челната дъска се появява много по-късно като елемент на архитектурата”, коментира архитект Миломир Богданов.

Архитект Богданов е съдебен експерт. Той обясни, че при ремонта на такива обекти всички елементи трябва да бъдат автентични, а етапите - следени от архитекти, художници или реставратори, специализирани в тази област. Служителят на фирмата, спечелила обществената поръчка, обявена от община Ябланица, Ивайло Нинов каза, че никой не го е уведомил, че в къщата има проблем. 

Фирмата, спечелила обществената поръчка за ремонта, е от Мездра. Техен представител заяви, че никой не им е казал, че има проблеми.

Кметът на Ябланица Иван Цаков отказа да обясни защо проектът изглежда така. Отказа и да обясни защо в Батулци не е идвала комисия, която да одобри ремонта след приключването му, както става ясно от протокол на Министерство на културата. 

"След тези сигнали виждаме, че всъщносот състоянието е много лошо. Комисията ще определи не само параметрите на състоянието и какво трябва да се направи като консервация и реставрация, но и как са разходвани парите", заяви министърът на културата Боил Банов.

Министерството на културата е разпоредило, че кметът на Ябланица трябва да свика такава комисия още пред май. Цаков ще бъде санкциониран с глоба до 2 000 лв.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.