В цялата страна са задържани около 700 души

Облаци гъст черен дим се издигат над централната част на Париж. Демонстрантите от движението „жълтите жилетки” подпалиха автомобили и кофи за боклук на емблематичния булевард „Шанз Елизе”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Четвъртият по ред протест срещу поскъпването на горивата, който прерасна в масов призив за оставката на президента Еманюел Макрон, отново се превърна в погром. Ранени са близо 30 души, трима от които полицаи. В цялата страна са задържани около 700 души заради подозрения за подстрекаване към безредици.

8000 полицаи чакаха протестиращите в центъра на Париж. В един момент те се оказаха повече от "жълтите жилетки", защото по оценка на властите в столицата са протестирали около 8000 души. Бронетранспортьорите, които полицията изкара по улиците, разбиха барикадите, които протестиращите опитаха да изградят. Отново имаше сълзотворен газ, пожари и дори отряди полицейски кучета.

Стотици арестувани по време на протестите във Франция (ВИДЕО+СНИМКИ)

За да избегнат повторение на събитията от миналата седмица, полицията арестува превантивно над 300 души, а всички важни музеи, туристически обекти и магазини останаха затворени. Протестиращите опитаха да покажат, че не са дошли, за да се бият с полицията. Много от тях демонстративно коленичиха и подариха на тежко екипираните полицаи цветя. 

Напрежението около протестите беше подчертано от една рядко виждана гледка. Известен френски журналист се движеше по улиците с четирима души охрана.

Протест има далеч не само на „Шанз Елизе”. Към исканията на "жълтите жилетки" за подобряване на живота на Французите се присъединиха работници от железниците, ученици, социални работници и няколко съсловни организации. Митинги имаше практически във всички големи градове във Франция.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.