Причината за протеста е ниското ниво на държавната помощ de minimis

Пчеларите излязоха на национален протест пред Министерството на земеделието. Причината за протеста е ниското ниво на държавната помощ de minimis, която беше отпусната на пчеларите.

Другите искания на протестиращите са: криминализиране на нерегламентираното третиране на земеделски култури, да се създаде акредитирана лаборатория за изследване на смъртността на пчелите и строг контрол на нелегалният внос на забранени препарати, с които пръскат зърнопроизводителите.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

„Имаме редица проблеми, които Министерството трябва да реши. Едно от нашите искания е да бъдем подпомогнати за 2018 г. по схемата за държавно подпомагане de minimis . Водим диалози почти от началото на годината, но едва сега ни отпуснаха 3 млн. и 500 хил., които обаче не са достатъчни за възстановяване на пчелните семейства”, заявиха в ефира на „Здравей, България” пчеларите. Те допълниха, че ставката за едно пчелно семейство ще бъде около 5 лв.

ПЧЕЛАРИ НА ПРОТЕСТ: Искат помощ от държавата, за да остане български мед

„Тези 5 лв. няма да стигнат за нищо. Това е подигравка. Те просто се отпускат, за да се каже, че с нещо са ни помогнали. Заради лошите метеорологични условия загубихме много пчелни семейства. Най-големият абсурд е, че за да получим помощта de minimis, ние трябва да представим документ, че сме продали на пазара мед. След като годината е била неблагоприятна, няма какво да продаваме”, категорични са протестиращите.
Те допълниха, че през последните години много от пчеларите се отказват да отглеждат пчели.  

„Искаме да се криминализира нерегламентирането третиране на земеделски култури. По наредба 13 пръскането на културите е забранено от 10:00 ч. до залез слънце. Много арендатори не спазват този закон. Това пръскане води до смърт на пчелите”, казаха още пчеларите.

Размерът на подпомагане на едно пчелно семейство ще бъде ясен, след като се внесат всички заявления. Очаква се около 200 души да се съберат на протеста в столицата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.