От инцидента, в който загинаха 20 души, минаха 4 месеца

Близо четири месеца след катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души, най-после беше сменена смачканата мантинела. Гражданите обаче се питат защо обезопасяването на трасето се прави чак сега и чия отговорност е това?

Експерти: Има опасност от нова катастрофа в района на Своге

Поставянето на новото съоръжение стартира, след като Пътната агенция реши да го смени, въпреки че са категорични, че не е тяхно задължение. Причината – мантинелата, според тях, е в зоната на града и отговорността, по думите им, е на общината.

„Ние без разпореждане на разследващите органи нямаше как да монтираме и да правим каквото и да е”, каза Светослав Глосов от Агенция "Пътна инфраструктура".

От общината в Своге продължиха да твърдят, че мантинелата се намира извън града, въпреки че е след табелата за начало на града. Според зам.-кмета на Своге Валентин Михайлов това не е отговорност на общината, защото територията е неурбанизирана.

Дончо Атанасов от Агенция "Пътна инфраструктура" е категоричен, че АПИ не е монтирала мантинелата на мястото, където стана катастрофата.

Този спор продължи да възмущава и гражданите от района.

Все пак от АПИ спазиха обещанието си, което дадохда пред омбудсмана Мая Манолова, и с разрешенито на разследващите започнаха поставянето на нова мантинела.

ПЪТЯТ КРАЙ СВОГЕ: Част от проблемите по трасето остават

Съоръжението ще е много по-здраво и ще бъде монтирано непосредствено до пътя. От Пътната агенция отбелязаха, че на този път рядко се спазват ограниченията на скоростта.

На мястото вече е подменена мантинелата в завоя. Там ще бъде построена и пасарелка.

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.