Ако споразумението не бъде утвърдено, Великобритания ще напусне ЕС без одобрени правила

Председателският съвет на Европейския парламент, който включва ръководителите на отделните парламентарни групи, е обсъдил днес въпроса с напускането на Великобритания. Мнението на участниците в срещата е, че постигнатото споразумение е единственото възможно, се посочва в съобщение на ЕП, цитирано от БТА.

Отбелязва се, че споразумението и придружаващото го политическо изявление не подлежат на предоговаряне. ЕП предупреждава, че това важи и за т. нар. предпазна мрежа в Ирландия, без която евродепутатите няма да подкрепят споразумението. Допълва се, че ако споразумението не бъде утвърдено, Великобритания ще напусне ЕС без одобрени правила. Затова ЕП призовава Европейската комисия и държавите от ЕС да се подготвят за подобен развой.

ЕС ще обсъди сценарий за Brexit без споразумение

Споразумението, постигнато през ноември, трябва да бъде утвърдено от парламента в Лондон и от ЕП. Липсата на подкрепа от която и да е страна ще обезсили постигнатите договорки. Без споразумение Великобритания ще бъде изправена пред две възможности - да напусне без правила на 29 март догодина, или дотогава да оттегли по свое решение искането си да напусне ЕС.

Гласуват вот на недоверие към Тереза Мей

Меркел: Лидерите на ЕС няма да променят споразумението за Brexit

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.