Консерваторите подкрепиха британския премиер

Премиерът Тереза Мей оцеля при вота на доверие в собствената й партия. Въпреки недоволството от постигнатото от нея споразумение за Brexit, консерваторите подкрепиха Мей. Лидерът на парламентарното обединение Греъм Брейди съобщи, че за Мей са гласували 200 депутати, а против са били 117.

Европейските лидери ще обсъдят вариантите за Brexit без сделка

За да остане начело на партията и правителството, тя трябваше да получи обикновено мнозинство плюс един глас (най-малко 159 депутати от 317). Причината за поискания вот на доверие е недоволството на 48 депутати консерватори. Те не бяха съгласни с начина, по който Тереза Мей проведе преговорите с ЕС за Brexit.

„Признателна съм за подкрепата, която получих от колегите си. Чух колегите, които гласуваха срещу мен. Сега трябва да се захванем с работа и да завършим Brexit. Имам нова мисия - да обединя отново страната”, заяви Тереза Мей.

Тереза Мей се оттегля преди изборите през 2022 г.

Така Мей засега остава лидер на Консервативната партия, а нов вот може да се проведе най-рано след месец. В емоционално обръщение преди вота премиерът обясни, че няма да води партията на следващите избори през 2022 г., но сега би желала да остане начело, за да изведе Великобритания от Европейския съюз.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.