Влизането на България по въздух било най-оптималният вариант, смята премиерът

Влизане на България в Шенген по въздух. Това е най-оптималният вариант за страната ни според премиера Бойко Борисов. Той е в Брюксел, където разговаря със зам.-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Лидерите от ЕС се събраха на последно заседание за тази година, в което Великобритания прави отчаяни опити да спаси сделката за Brexit.

Бойко Борисов: Ще пледирам за уникалност в отношенията с английските служби

Борисов и Тимерманс са обсъдили вариантите за влизане на Българя в Шенген. Вариантът за скорошно първоначално отпадане на морските и въздушни граници, за които се заговори в Брюксел, би било стъпка напред, смята Борисов.

"Шенген по земя знаете, че няма. Навсякъде вече има граници", заяви премиерът.

Част от разговора е бил и скандалът с Агенцията за българите в чужбина и незаконно издаване на паспорти.

"Както в Германия задържаха шефката на миграцията и я обвиниха в корупция, така и ние в България ги задържахме и това се толерира", добави Борисов.

Премиерът е попитан от европейските си колеги защо България не подкрепя пакта на ООН за имиграцията, а той е дал пример с последния атентат в Страсбург.

Станишев: Трябва да влезем в Шенген по всички граници сега

"За тези терористични актове, за тези престъпления, които се вършат, така отговорих, след като ме питаха защо не подкрепихме", сподели Борисов.

С минута мълчание заседанието на 28-те в памет на жертвите в Страсбург и продължи с Brexit.

"Ще представя юридическите и политическите гаранции, които смятам, че нашите депутати да приемат споразумението", каза Тереза Мей.

"Извънреден съвет правихме. Подписахме го с британското правителство. Изумен съм от тази тема. Тази тема трябва да приключи", заяви премиерът на България.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.