Новината дойде по време на посещението на зам.-американския държавен секретар у нас

Двата основни конкурента за доставка на изтребители за Българската армия подобриха офертите си. Това направиха американската компания „Локхийт Мартин”, която предлага изтребителите F-16 и шведската "СААБ", чиято оферта е за "Грипен".

До днес компаниите финалисти можеха да подобрят офертите си. Финалното решение за купуването на осем изтребителя за армията ще вземе комисия към Министерството на отбраната. Новината за подобрената американска оферта дойде по време на посещението на зам.-американския държавен секретар Джон Съливън у нас.

„Надявам се да дадат по-добри условия. Нов F-16 е много по-добър самолет от всички останали. Има комисии, не се меся. Искам за нашата авиация да има най-добри условия”, коментира Бойко Борисов.

„Радвам се, че американската компания „Локхийт Мартин” е направила много атрактивна оферта за изтребители, каквато други партньори вече поръчаха. Ако тези самолети бъдат закупени, те ще са оперативно съвместими с тези на партньорите в НАТО. Очакваме суверенното решение на българското правителство”, заяви Джон Съливан.

Суверенно право на България е да реши и дали определени тръбопроводи да минават през територията й. Това каза още Джон Съливан по повод възможността „Турски поток” да се отклони към нашата страна. На срещата си с външния министър американският дипломат е обсъдил разнообразяването на енергийните източници и ситуацията в региона.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.