От правителството призоваха за отмяна на демонстрациите

Франция е в очакване на нови протести в събота, въпреки отстъпките, които обяви президентът Еманюел Макрон и призива на властите да не се провежда демонстрация след терористичния акт на коледния базар в Страсбург.

„Искаме твърде много от полицията и службите за сигурност, които са на крак вече няколко седмици”, заяви говорителят на правителството Бенямин Гриво.

Полицията в Париж се готви за най-лошия сценарий на протести през уикенда

Организацията на "жълтите жилетки" обаче е в ход и тази седмица. Протестиращи вече обявиха, че предложените от Макрон мерки не са достатъчни.

Властите заявиха, че 70 000 полицаи охраняват цялата страна, а около 8000 служители на реда ще пазят улиците на Париж. Повече от 20 полицейски вана и автомобили с водни оръдия също са изпратени в столицата.

Недоволството по улиците на Франция започна като несъгласие с цените на горивата, но продължи във времето като акция срещу властта и начина на управление на страната. 

Социологически проучвания показват, че все по-малко хора излизат по улиците, за да покажат недоволството си. Това е причината някои анализатори да прогнозират, че може би това е последната събота на протести в страната.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.