Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите при последните ловци в саваните на Африка тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Хадзабе са племе, обитаващо малка територия от саваната на Танзания. Те нямат племенна или друга управляваща йерархия. Нито един член на общността няма повече власт от останалите. Мъжете и жените  участват наравно във взимането на всички решения. Още от съвсем малки всички деца получават знание за всяка дейност, която ще им бъде нужна за оцеляване и прехрана. Конфликтът може да бъде разрешен с доброволно преместване в друг лагер. Те живеят като общност и се занимават със съвместно отглеждане на децата си. Както свързани, така и несвързани членове на племето осигуряват висококачествена грижа за децата. При хадзабе е недопустимо някой да трупа повече, отколкото му е необходимо за дневната дажба. Те смятат, че е много лошо някой да има контрол и власт над другите.

Всички хадзабе - и момчета, и мъже, са ловци. Разбира се, някои са по-добри от други. Тяхната култура е т.нар. “лък и стрели“. Те не използват други оръжия и не правят трапове, нито капани за улов. На малките момченца се правят малки лъкове и те започват да обикалят с дядовците си и да се учат как да ги използват. Първоначално те тренират дебнене и лов на влечуги, гризачи и птици около бивака.

Бабуините са най-голямата конкуренция на хората от племето. Но хадзабе пеят стара песен, в която се разказва как в година на невиждана суша са оцелели единствено, благодарение на тези маймуни. Пъргавите бабуини преварили хадзабе и събрали малкото плодове и семена от баобабите. Мъжете трябвало да се катерят по стръмните скали, за да достигнат леговищата на маймуните и да съберат семената от изпражненията им. Макар и втора ръка, семената били годни за консумация и спасили племето от гладна смърт.

Маслинените бабуини, наричани така заради цвета на козината си, са много специални в културата на хадзабе. Племето е известно със своята моногамност. За да поиска ръката на момичето, което харесва, мъж хадзабе трябва да излезе на лов и да отстреля бабуин. Това е истинско предизвикателство дори за най-опитните ловци, защото маймуните са умни и добре знаят, че хадзабе са заплаха, съответно гледат да не се навъртат наоколо… За тази специална плячка се правят съвсем различни стрели, защото бабуините се опитват да измъкнат стрелата, ако такава ги уцели.

 Гледайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на “Без багаж“ можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.