С тях се срещна президентът Румен Радев, който е на посещение в Аман

„София тех парк” ще работи заедно с най-големия линеен ускорител в Близкия Изток - СЕЗАМ, а българска компания ще изнася 500 тона тютюн за Йордания. Това беше договорено на българо-йорданския бизнес форум в Аман. Той е част от визитата на президента Румен Радев в Йордания.

Представители на около 30 български компании се срещнаха в Аман със свои партньори от Йордания. Сред основните сфери, в който се планират общи проекти, е отбранителната индустрия. Междувременно президентът Румен Радев се срещна с представители на общността ни в йорданската столица.

Искане за българско училище в Йордания и серия от проблеми около издаването на българско гражданство – с тези теми президентът беше посрещнат от общността ни в Аман. Част от нея е Сухер – женена за българин, живяла у нас 10 години.

„Най-хубавите години от моя живот бяха в България. България за нас е нашият дух. Аз родих две деца там. Според закона навсякъде те трябва да имат гражданство там, но не получих такава възможност”, обясни Сухер Сакх-Ал-Хатиб.

„В България в момента имаме проблеми с издаването на гражданство. Сигурно следите новините и знаете за проблемите с Агенцията за българите в чужбина”, отговори Румен Радев.  

„Проблемите с издаването на българско гражданство не са от скоро, г-н президент, те са много години. Много молби и недостатъчно административен капацитет в Министерството на правосъдието е една от причините. Затова се бавят процедурите”, заяви външният министър Екатерина Захариева.

„В най-скоро време ще имаме промяна на нормативните регламенти, които регулират издаването на това гражданство”, заяви президентът.

Пред крал Абдула Втори президентът ще настоява и за откриване на йорданско посолство в София. Очаква се двамата да обсъдят възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество и актуални проблеми около мигрантите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.