Силен сняг и вятър, поледици и затруднен трафик

Сняг и виелици блокираха частично половин България.

Зимната стихия спря почти напълно полетите от летище София. 

Затруднено беше движението по всички основни пътища в западната и южната част на страната. Пътната агенция и общинските власти обявиха, че полагат всички усилия да почистват основните трасета. Жълт код за опасни снеговалежи и поледици е обявен в 11 области. Предупреждението важи за Видин, Враца, Монтана, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. 

Снежната покривка се увеличава в Западна и Северна България с всеки изминал час. Дъжд и сняг вали и в Южна България. Температурите постепенно се понижават и до края на деня ще бъдат около минус 1 до минус 2 градуса. Валежите се очаква да продължат и утре, като те ще бъдат по-интензивни в Северна България.

Силен снеговалеж има в Кюстендил, Пазарджик, София, както и в района на проход „Предел“, Юндола, Попови ливади, Сатовча и Добринище /обл. Благоевград/, Враца и Леденика /обл. Враца/, Ловеч, Троян, Ябланица, Априлци, Шипково, „Троянски“ проход /обл. Ловеч/, Берковица /обл. Монтана/, Видин, прохода „Шипка“.

Снегът в София

Снимка: Моята новина

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ЗРИТЕЛИТЕ НА NOVA 

На места има закъсали товарни автомобили. Създадена е организация за изтеглянето им, така че да не пречат и да затрудняват движението. Заради почистването на снега обстановката е динамична, а Агенция „Пътна инфраструктура” съобщава за временно затворени участъци.

Най-тежка е ситуацията в района на Благоевград. Там снежната покривка достигна 10 см и предизвика сериозни проблеми, а Агенция "Пътна инфраструктура" призова шофьорите да се въздържат от пътуване по магистрала и в целия участък от София до Благоевград.  

Заради почистването на снега е спряно движението на всички тежкотоварни камиони през прохода „Предел” и към ГКПП "Ст. Лисичково" на българо-македонската граница. Около 14,30 на изхода на Благоевград в посока Дупница заради непочистения път е имало буксуващи автомобили, съобщи БГНЕС.

Обстановката в района на Петрохан 

Усложнена е обстановката и в Кюстендилска област, където са се образували задръствания заради паднали дървета. АПИ ще санкционира пътноподдържащата фирма на АМ "Струма", отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил. Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности днес, съобщиха от агенцията.

Временно беше ограничено движението за камиони над 12 т по пътя Кюстендил- ГКПП „Гюешево“, по път E-79 от пътно кръстовище Дунавци до село Ружинци и от ККПП „Калотина” до Сливница поради обилен снеговалеж и снегопочистване.

За снегопочистване временно беше ограничено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона по магистрала "Струма" в област Перник. 

Въведено беше ограничение за движение на тежкотоварни автомобили и по магистрала „Тракия” в посока София на територията на областите Пазарджик и Пловдив заради силния снеговалеж, както и по пътищата  Кюстендил – Дупница, Враца – Ботевград и Микре - Голец. След 19 часа движението в тези участъци беше възстановено. 

Големите столични булеварди са проходими, но движението по тях е силно затруднено. Въпреки мобилизираната техника, в района около Народното събрание, Ректората и Националния стадион „Васил Левски“ се виждат недобре почистени участъци. Булевардите "Цариградско шосе" и "България" се почистват, но силният снеговалеж затруднява движението и там. Тежка е ситуацията в района на Телевизионната кула. Тежките метеорологични условия затвориха планирания седмичен фермерски пазар.

Летище София работи в зимни условия. 6 полета са пренасочени на резервни летища. Всички останали полети се изпълняват от и до летище София. Пистата се почиства периодично, възможни са известни отклонения в полетното разписание, предупреждават от пресцентъра на аерогарата.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК