Стотици се събраха около мемориала от цветя и свещи на площад „Клебер”

Няколкостотин души се събраха в Страсбург, за да почетат паметта на жертвите на атаката срещу популярния Коледен базар, при която загинаха четирима души, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Хората се събраха около импровизирания мемориал от цветя и свещи в подножието на коледната елха на площад „Клебер“ в самия център на града.

Почина още един от простреляните в Страсбург

Церемонията се състоя по призива на местни правозащитни организации и с разрешението на властите. Опечалените пяха песни и четоха псалми.

Традиционната минута мълчание в памет на загиналите беше заменена от минута на шум – по време на която събралите се хора крещяха и аплодираха, за да изразят солидарността си с жертвите.

Макрон отдаде почит на жертвите на нападението в Страсбург

Четирима членове на семейството на атентатора, от Страсбург, бяха освободени от следствието в събота. Други трима души, близки до атентатора Шериф Шекат, който беше застрелян от полицията в четвъртък, все още са задържани.

Но неговите родители и двама от братята му са освободени, тъй като няма нищо, което да ги инкриминира на този етап, заявиха от прокуратурата. Повече от 700 служители на френските сили за сигурност бяха мобилизирани в издирването на 29-годишния Шекат след кръвопролитието във вторник вечер – последната от поредицата джихадистки атаки, която разтърси Франция.

Вътрешният министър на Франция отхвърли в петък твърдението на групировката „Ислямска държава“, че е отговорна за стрелбата. Полицията е фокусирала разследването си върху това, дали Шекат е получил някаква помощ при извършването на атаката си или по време на бягство.  

ВСИЧКО ЗА ТЕРОРА В СТРАСБУРГ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.