Това призна премиерът Едуар Филип в интервю пред вестник "Лез Еко"

Френският министър-председател Едуар Филип призна в интервю пред вестник "Лез Еко", публикувано снощи, че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите на "жълтите жилетки" и не се е вслушало достатъчно във французите. Премиерът представи детайлно мерките, обявени от президента Макрон преди седмица в отговор на протестите, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС. В събота в протестите из цяла Франция се включиха два пъти по-малко хора в сравнение с предишните седмици. "Битките приключиха, сега идва ред на дебатите", каза председателят на Националното събрание Ришар Феран.

БУНТЪТ ВЪВ ФРАНЦИЯ: Блокади на пътища, десетки арести и сълзотворен газ (ОБЗОР)

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ В ГАЛЕНИЯТА НИ

Пред "Лез Еко" Филип каза, че мерките, обявени от Макрон, ще струват около 10 милиарда евро. Те включват анулиране на данъка над горивата, замразяване на цените на електричеството и природния газ, увеличаване със 100 евро месечно на минималните заплати, премахване на данъка над ниските пенсии. Според Филип с въвеждането на тези мерки дефицитът в бюджета за 2019 г. ще достигне 3,2 процента при предвидени преди това 2,8 на сто.

Феран прикани "жълтите жилетки" да формулират исканията си в "платформа от предложения" или да ги изразят на следващите избори - европейските през май 2019 г. Според неотдавнашно проучване на изборните нагласи 21 процента от избирателите възнамеряват да гласуват на тези избори за крайнодесния Национален сбор на Марин Льо Пен, а 20 процента - за "Република, напред!" на президента Еманюел Макрон, посочва АФП. 

НАГЛАСИ ВЪВ ФРАНЦИЯ: Марин Льо Пен изпреварва Макрон

След четири уикенда на протести популярността на президента Еманюел Макрон се срина - 23 на сто от анкетираните са доволни от управлението му, а 76 на сто са недоволни, сочи социологическа анкета, публикувана снощи във в. "Журнал дю диманш". Макрон отсега нататък ще трябва да се отнася по-внимателно със синдикатите и кметовете и да поддържа пряк контакт с французите, казва социологът Шан-Даниел Леви. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.