Проблемите за шофьорите продължиха и тази сутрин в някои райони на страната

Само една фирма ще бъде глобена за снежния капан, в който попаднаха стотици българи на магистралите "Хемус" и "Струма" в неделя. Проблемите за шофьорите продължиха и тази сутрин в някои райони на страната.

Глобената фирма е тази, която отговаря за магистрала „Струма”, и по-конкретно за частта в Кюстендилска област. Каква точно ще е санкцията все още не е ясно. Проверяват се и дали други снегопочистващи фирми са извършили нарушения.

КАПАНИТЕ НА ЗИМАТА: Има ли още проблемни участъци?

12 часа - толкова продължи блокадата на околовръстния път на Монтана, в която попаднаха десетки тежкотоварни автомобили.  Причината бе обработка на главния път. От КАТ-Монтана съобщиха, че 30 шофьори на камиони ще бъдат глобени, защото  нарушили забраната и се качили на магистрала „Хемус”.

Именно заради шофьор на тежкотоварен автомобил, неспазил правилата, десетки коли попаднаха в задръстване на магистралата. Тирът аварирал и затруднил движението в продължение на часове. Част от пътуващите се оказали на километрична опашка в тунел "Витиня".

В България вентилация има само в ремонтираните тунели „Витиня” и „Ечемишка”. Затова експерти съветват, ако се озовем в тунел за дълго, при катастрофа или задръстване да реагираме спрямо ситуацията. Ако има задимяване, трябва да оставим автомобила и да напуснем тунела. Ако няма дим, може да останем в тунела, но е важно да включим аварийните светлини, за да предупредим тези, които идват отзад, съветват експертите.

ЗИМНО БЕДСТВИЕ: Сняг и виелици блокираха половин България (ОБЗОР)

В капана на снега се оказаха и пътуващите по автомагистрала „Струма”. Сред тях и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която в профила си във Facebook сподели, че пътуването от Благоевград до София й отнело три часа. 

Много хора попаднаха в снежния капан от незнание. Оказа се, че мобилното приложение „Лима”, за което бяха платени близо 1 млн. лева и което трябва да дава информация в реално време каква е пътната обстановка, не работи. Причината е технически проблем. Затова от Пътната агенция обмислят дали фирмата да бъде сменена.

Половин България - в зимен капан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заради усложнената зимна обстановка в МВР се събра кризисен щаб с представители на всички ангажирани институции.

По думите на вътрешния министър Младен Маринов оперативното звено към щаба работи постоянно. Всички налични снегопочистващи машини в страната в неделя са били изкарани, за да чистят пътищата от обилния снеговалеж. Проблемът е дошъл от тежкотоварните автомобили, които са се качили на магистрала „Хемус” и не са се съобразили със зимните условия и пътните знаци. Ще им бъдат наложени административни наказания.

От своя страна регионалният министър Петя Аврамова призна и за грешка в комуникацията между кризисния щаб и населението.

„Вчера може би изпуснахме момента със своевременното уведомяване на всички пътуващи по републиканската пътна мрежа за това какво се случва на пътя и какви действия са предприети. Всички екипи са били ангажирани със своевременни действия по снегопочистване и обезопасяване”, коментира Аврамова.

В четвъртък ще има предварителна пресконференция, за да може хората да са наясно преди празниците как да пътуват и какви ще са зимните условия.

Репортерпи: Владислава Тричкова, Таня Иванова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.