Отличието е за Даниела Тренчева, Мира Иванова, Христо Калоферов и Наталия Герджикова

Четирима журналисти на NOVA получиха високо признание за правилно използване на българския език. Отличието заслужиха водещите Даниела Тренчева, Мира Иванова и Христо Калоферов и репортерът Наталия Герджикова. Наградата за висока езикова култура в ефир се присъжда от Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Езикът може да обръща светове. Може да наранява. От него може много, много да боли. Езикът може да създава радост, да прави хората щастливи и затова трябва да мислим по какъв начин го използваме. Чест е да получим тази награда, защото е критерий как да работим с думите и как да продължаваме да пазим езика си такъв, какъвто е", каза Даниела Тренчева.

„Професията ни изисква отговорно отношение към езика, особено във време, в което общуването в социалните мрежи отнема красотата му. И още повече във време, в което се безчинства не само върху правилата на езика, но и върху смисъла му. Смисленото говорене все по-често се подменя от безсмислената врява. Опитвам да „споря“ с това. Дано успявам“, поясни Мира Иванова.

„Тези стотици хора са гласували и са оценили нас и аз им благодаря и се гордея с тях, защото това са хора, които искат да чуват силно и високо българската реч", сподели Христо Калоферов.

„Това е моята първа журналистическа награда. В родния ефир всеки ден виждаме хора с власт, които не говорят правилно и има опасност това да се превърне в норма един ден. А не трябва“, призна Наталия Герджикова.

Наградата е инициирана от преподавателите по съвременен български език доц. Владислав Миланов и доц. Надежда Сталянова. Всяка година техните студенти изследват езиковата култура на  журналистите в България. За първи път тази година е включено допитване и сред студенти от други специалности.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.