Кой бе един от най-неочакваните трансфери в историята на италианския футбол?

“Футболът е непредвидима игра” – израз, който сме чували нееднократно, но всъщност това е самата истина. Този спорт ни предлага най-различни емоции, увлича ни в интересни мигове, а и предоставя изобилие от ежедневни събития. Всичко това, сложено под общ знаменател, превръща футбола в най-обичаната и следена отборна дисциплина. Това ни мотивира да създадем класация с моментите, които малцина очакваха, но в крайна сметка станаха реалност. Да започваме...

Трансферът на Игуаин

Стартираме с един от най-неочакваните трансфери в историята на италианския футбол. През лятото на 2016 г. Ювентус се сдоби с правата на аржентинския голмайстор Гонсало Игуаин. Стрелецът премина в състава на “бианконерите” от прекия конкурент за титлата – Наполи. Игуаин бе тачен от неаполитанските привърженици, които всеки мач скандираха името му. Това, обаче, не попречи на южноамериканецът да търси ново предизвикателство и то в лицето на кръвен враг. Знаем за разединението между тифозите в южната и северната част, което допълнително нагнети страстите по оста Юве – Наполи. Торинци заплатиха за услугите на Гонсало 95 млн. евро, което го превърна и в един от най-скъпите трансфери в историята на футбола.

Титлата на Лестър

Сезон 2015-2016 в английската Висша лига не се разви по желания начин за големите. Челси финишираха на 10-та позиция, Юнайтед и Ливърпул останаха извън топ 4, а “мулти-милионерите” от Манчестър Сити завършиха на 4-то място. А причината бе една – Лестър направи фурор в първенството, като стигна до отличието. Букмейкъри, като Ефбет, оценяваха шансовете им с 5000:1, но въпреки това, избраниците на Клаудио Раниери опровергаха футболните специалисти. Отборът се справи блестящо в първенството, като допусна едва три поражения. В основата на успеха бяха компактната игра в отбрана, стабилната халфова линия и ефективното нападение, водено от английския топ стрелец Джейми Варди. “Лисиците” сътвориха истинско чудо, което ще остане ненадминато в историята на английския клубен футбол. 

Промоцията на РБ Лайпциг

На небосвода се появи още един отбор с високи очаквания. Това е Разен Балшпорт Лайпциг, известен още като РБ Лайпциг. Ако сте фенове на германския футбол, вероятно сте наясно с постиженията на клуба през изминалите два сезона. Той неизменно заемаше място сред топ тимовете, като си осигури и участие в европейските клубни турнири. Интересното, обаче, е друго. Отборът е основан през 2009 година, като взима лиценза на Макранщедт, подвизаващ се тогава в южната Оберлига или петото ниво на немския футбол. РБ Лайпциг крачи уверено към професионалните нива, като го прави с лекота и мигновени промоции. Така през 2015 г. отборът завършва на втората позиция във Втора Бундеслига и си осигурява място в немския елит. Поради начинът на развитие, коренящ се на огромни спонсорства и липса на история, Ред Бул е най-мразеният отбор в Германия. Въпреки това, трябваше да отчетем тази промоция, която е уникална за европейския футбол. Тим на едва 6 години намери място сред най-добрите.

Европейската титла на Гърция

Евро 2004 ще остане с главни букви в историята на южната ни съседка. Гърция опроверга всички футболни прогнози и се короняса с отличието насред Лисабон. Вероятно помните онзи знаменит финал, в който португалските фенове очакваха Фиго да ги изведе до трофея. Да, ама не. Отборът, воден от Ото Рехагел, показа непримирим дух и стигна до минимален успех. Голът в 57-та минута се оказа и единствен в срещата. Оставащото време бе съпътствано от куп положения пред вратата на гръцкия страж, но нито едно от тях не се оказа сполучливо. Така, с борбеност и дисциплинирана защита Гърция стигна до европейската титла. Футболно чудо, което ще се разказва през поколения в “Страната на боговете”.

Сензацията Исландия

Запалените любители на футбола вероятно си спомнят с усмивка за исландската приказка на Евро 2016. Страна, чието население наброява 330 000 души, намери място сред най-добрите на Стария континент. И това не бе всичко. Тимът достигна до 1/4-финалната фаза, като отстрани по пътя си “Трите лъва”. Определено Исландия бе най-голямата сензация в турнира и се превърна в рекордьор, като най-малката страна, класирала се за подобна фаза. Трябва да се отбележи и че тогавашният им наставник, Хеймир Халгримсон не бе професионален треньор. В минимално количество бяха направените футболни прогнози, търсещи успех за исландците, но уви, те се справиха блестящо в състезанието и заслужиха почетно място в тази класация.

Четвъртото място на България

Няма как да пропуснем този значим момент от модерната ни история. Воденият от Димитър Пенев отбор се бори мъжки на световното в САЩ и достига до четвъртото място. Престижно постижение, което едва ли в скоро време ще бъде надминато. Стоичков, Сираков и компания се падат в трудната група D, където са още селекциите на Нигерия, Гърция и Аржентина. Стартираме участието си със загуба, но волята и мъжеството на родните футболисти ни отвеждат до две убедителни победи в оставащите мачове от груповата фаза. Оттам насетне помним какво се случи. Пред българския състав сломиха глава Мексико и Германия. Най-запомнящ ще остане обратът срещу Бундестима, когато Стоичков и Лечков оформиха крайното 2:1. Макар да загуби в мача за третото място, българската селекция заслужи похвали от световната футболна общественост.

Изпадането на Ривър Плейт

Аржентинският колос е най-обичаният отбор в южноамериканската страна, заедно с Бока Хуниорс. Местните съперничества крият куп исторически моменти зад гърба си, но едно от тях остави траен отпечатък върху клубния футбол в Аржентина. Това се случи през 2011 г., когато Ривър Плейт изпадна от Суперлигата. Историческо отпадане, първо в историята на тима. Ако трябва да го съпоставим с европейски случай, ще е равнимо с попадане на Реал в Секунда. Този момент бе посрещнат остро от феновете на “червено-белите”, а Буенос Айрес няколко дни бе във военно положение. Едва ли тази развръзка ще се повтори в скоро време, но и по-добре, ако аржентинската федерация не цели настъпване на нов катаклизъм.

*Платена публикация