Ще се наложи ли пациентите да доплащат за обработване на рецепти?

Промени във финансирането на лекарствата. Достъпът на пациентите до лечение може да бъде ограничен. За това сигнализират фармацевти, след като надзорът на Здравната каса реши, че аптеките ще получават по-малко финансови стимули за медикаментите по протоколи.

Надзорният съвет на НЗОК реши - аптеките вече няма да получават по 2 лева за това, че обработват рецепти за скъпи лекарства. В момента фирмите дават на търговците отстъпки, за да покрият част от разходите на пациентите. Идеята е занапред отстъпките да отиват при Касата.

НЗОК променя условията за изписване на биологични лекарства за някои болести

Георги Апостолов е съсобственик на аптека в Казанлък. Очаква, че и фармацевти, и пациенти ще бъдат потърпевши, ако обработването на рецепти за скъпи лекарства не се плаща. 

В момента няма регламенти, които да позволяват заплащането на подобни услуги, но от бранша не изключват възможността това да се случи. Междувременно надзорниците на Касата приеха и друга промяна – отстъпките, които фирмите дават на аптеките, да отиват при НЗОК. Идеята била по този начин да се ограничи паралелният износ.

Друга очаквана промяна – ако има преразход на парите за лекарства, заложени в бюджета, фармацевтичните компании ще трябва да връщат разликата на Касата.

Тепърва ще се изработват нови критерии за ефективност на лекарствата. Ако терапията не покрива критериите, НЗОК няма да я плаща. Въпреки опасенията на лекари и пациенти, от Касата обещават, че няма да има лимити на онколекарствата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.