Провокация на пловдивския кмет Иван Тотев предизвика бурни дебати

Разфасоват две прасета до елхата в Пловдив за Коледа. Идеята е на кмета на града Иван Тотев. Намерението на градоначалника е да припомни на съгражданите си позабравените коледни традиции. Идеята си Тотев представи на заседание на общинския съвет.

„Община Пловдив организира един ритуал, който има за цел спазването на българските традиции около Коледа. Ще разфасоваме две прасета, така че всички сте поканени да спазим заедно традицията. Ще има голяма скара, вино, хляб, кисели краставички и лютеница. Община Пловдив не може да фактурира повече от две прасета”, заяви Тотев пред общинските съветници.

Думите на кмета на Пловдив предизвикаха бурни дебати в социалните мрежи. Странната му покана взриви мира в града, а мненията на хората са разнопосочни. Много от хората не приемат идеята на Иван Тотев за нормална и това не подхожда на една Европейска столица на културата.

В „Здравей, България” самият кмет заяви, че изобщо не е имал сериозни намерения да се колят прасета в центъра на града. Думите му са били провокация и с цел да се повдигне дебат за спазването на традициите в контекста на съвременното изкуство.

„Това беше хубав социален експеримент, който направихме”, уточни Иван Тотев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.